Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

1.11.15

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης ΔΕ: ανακοίνωση για την απεργία 12/11

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης
καμιά υποχώρηση – ενωμένοι για την επιτυχία της απεργίας
μόνη προοπτική: κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – αγώνας διαρκείας
  • για να ανατρέψουμε παλιά και νέα μνημόνια
  • για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ 
Η Αγωνιστική Παρέμβαση καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν δραστήρια στην απεργία στις 12/11/2015 και στην προσυγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων στην Καμάρα, στις 10.00 π. μ. Πιστεύουμε πως η επιτυχία αυτής της απεργίας θα έχει κρίσιμη σημασία, για να μπορέσει να υπάρξει συνέχεια στις αγωνιστικές διεκδικήσεις αυτή τη σχολική χρονιά.
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων
Το παρόν είναι η αντιδραστική επιδρομή της προώθησης των μέτρων που συνεχίζεται και θα σαρώσει όλα τα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά και δημοκρατικά δικαιώματα εάν το εργατικό – λαϊκό κίνημα με τους αγώνες του δεν καταφέρει να την ανακόψει. Από τα 223 μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι το 2018, τα 127 πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς!
Το παρόν είναι:
H διάλυση του ασφαλιστικού αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με κόψιμο συντάξεων και του ΕΚΑΣ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, ταφόπλακα στα επικουρικά ταμεία και με το πόρισμα των σοφών σύνταξη -επίδομα ελεημοσύνης!
Το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο που παγώνει μέχρι και 15 χρόνια, ανάλογα με την κατάταξη στα ΜΚ, κάθε αύξηση στους μισθούς, αντί της άμεσης ανακούφισης με την βαθμολογική προαγωγή των εκπαιδευτικών.
Το μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων με το ξεπούλημα δημόσια περιουσίας λιμανιών, αεροδρομίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΗ, κ.ά.
Στα εργασιακά προωθούνται οι ομαδικές απολύσεις, η αποδιάρθρωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η μόνιμη κινητικότητα.
Ο προϋπολογισμός για το 2016 που προβλέπει άλλα 4,5 δις μέτρα λιτότητας για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Η άγρια φοροεπιδρομή με αυξήσεις σε ΦΠΑ, σε εισιτήρια λεωφορείων κατά 10%, με τον ΕΝΦΙΑ, με την υπονόμευση της ρύθμισης των 100 δόσεων, αύξηση του συντελεστή φορολογίας στα ενοίκια, κ.ά.
Τα παραπάνω μέτρα είναι μόνο η αρχή. Έρχεται νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να εκταμιεύουν τις δόσεις με τις οποίες προβλέπεται να ξεπληρώνεται το χρέος και να περισώσουν τις τράπεζες. Οι δανειστές επιδιώκουν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με απελευθέρωση των περιορισμών στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» και στους πλειστηριασμούς των σπιτιών. Η κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της ΕΕ, του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΟΟΣΑ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει όλα τα μνημόνια, και παγιώνει το καθεστώς της μόνιμης επιτροπείας.
Το 3ο αντιλαϊκό μνημόνιο διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση

Το 3ο μνημόνιο στην εκπαίδευση είναι εδώ! με χιλιάδες κενά, μηδενικούς διορισμούς, μειωμένες πιστώσεις αναπληρωτών, με νέες αυθαίρετες αναθέσεις μαθημάτων, αύξηση μαθητών στα τμήματα, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, με μείωση δαπανών. Με εκρηκτικά προβλήματα στην Τεχνική Εκπαίδευση (ολιγομελή τμήματα, απουσία βιβλίων και αναλυτικών προγραμμάτων, κ.ά.).
Το 3ο μνημόνιο στην εκπαίδευση προβλέπει τη συνέχιση της εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών νόμων της Διαμαντοπούλου και του Αρβανιτόπουλου, το Νοέμβριο : νέο πλαίσιο αξιολόγησης, εφαρμογή της μαθητείας, δηλ. της φτηνής-δωρεάν ανασφάλιστης εργασίας χωρίς δικαιώματα, το Δεκέμβριο : νέο σύστημα κινητικότητας, τον Απρίλιο του 2016: εφαρμογή της έκθεσης του ΟΟΣΑ του 2011 στην εκπαίδευση, δηλαδή συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολείων, αύξηση ωραρίου κλπ.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας μιλά για εθελοντισμό, αξιολόγηση και αύξηση ωραρίου, προσχηματικούς διαλόγους, αντί της προώθησης λύσεων στα χρονίζοντα προβλήματα της παιδείας και των εκπαιδευτικών, ενώ η χρονιά ξεκίνησε με ένα μπαράζ δικών αγωνιστών(ΕΛΜΕ Σάμου, Διοικητικοί ΑΕΙ).
Το παρόν είναι η ανάγκη επιτυχίας της απεργίας, η ενίσχυση της ενότητας και αγωνιστικότητας του κλάδου.
Για να νικήσουν οι αγώνες να ξεπεράσουμε τον παλιό και το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό
Βέβαια, η απεργιακή μας κινητοποίηση δεν ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Το προηγούμενο διάστημα, επανειλημμένα είχαμε ασκήσει κριτική στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ για αδράνεια απέναντι στο αντιδραστικό 3ο μνημόνιο. Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ αφήνει τα μέτρα να περνάνε χωρίς ουσιαστική απάντηση, δεν προκήρυξε 24ωρη απεργία μέσα στον Οκτώβρη και παραβίασε απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ στοιχίζεται πίσω από την ΑΔΕΔΥ και αποφεύγει οποιαδήποτε κριτική στα μνημονιακά κόμματα. Δεν προβάλει ούτε ένα από τα αιτήματα του κλάδου (κατάργηση των μνημονίων, ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, απελευθέρωση από τα δεσμά της ΟΝΕ και της ΕΕ, κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, κ.ά.) Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ) συμπαρατάσσονται, καταργώντας κάθε έννοια αυτοτέλειας των σωματείων και για πρώτη φορά στην περίοδο της κρίσης τόσο ανοιχτά συγκαλύπτουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων και νυν κυβερνήσεων. Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί στη ψήφιση αποσπασματικών απεργιών με ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ και συνεχίζει την αδιέξοδη μοναχική πορεία επιβεβαίωσης του εαυτού του.
Όλα αυτά είναι παρελθόν…
Η ελπίδα στα σωματεία μας και στους αγώνες μας
Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για μια αποφασιστική αντίσταση στην πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – Κεφαλαίου, για κατακτήσεις στις διεκδικήσεις του κλάδου. Απαραίτητη προϋπόθεση να δοθεί αποφασιστική συνέχεια στις απεργιακές μας κινητοποιήσεις.
Είναι ανάγκη να σκεφτούμε και να δράσουμε, πιάνοντας το νήμα από τις καλύτερες στιγμές των συλλογικών μας αγώνων των τελευταίων χρόνων, τη μάχη με τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, των καθαριστριών. Οι αγώνες αυτοί νίκησαν και άφησαν παρακαταθήκη τα χαρακτηριστικά ανάπτυξής τους: αποφασιστικότητα, διάρκεια, επιτροπές αγώνα, συσπείρωση μέσα στα σωματεία, συντονισμό, διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων, πολύμορφες δράσεις και διάθεση σύγκρουσης. Καλούμαστε όλοι, χωρίς αναμονή, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεκινήσει ο αγώνας ώστε να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα. Οι εργαζόμενοι να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας και να απαιτήσουμε αποφασιστική κλιμάκωση:
  • Η ΑΔΕΔΥ, οι ομοσπονδίες και τα σωματεία να προαναγγείλουν τώρα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για να πάρει ο αγώνας πανεκπαιδευτικά – πανδημοσιοϋπαλληλικά – πανεργατικά χαρακτηριστικά.
  • Κανένα μέτρο και νομοσχέδιο να μην κατατίθεται χωρίς αντίδραση και λαϊκή κινητοποίηση.
  • Η ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε νέες Γ.Σ. μετά την 24ωρη απεργία και Γ.Σ. προέδρων στις 21/11, να καταθέσει εισήγηση αντίστοιχη της περιόδου του 1ου και 2ου μνημονίου και πρόταση για αποφασιστικό αγώνα διαρκείας (π.χ. επαναλαμβανόμενες απεργίες). Σε μια τέτοια κατεύθυνση οι Παρεμβάσεις, επιδιώκοντας κοινή στάση με άλλες δυνάμεις, καταθέτουμε την πρόταση για 48ωρη απεργία με συλλαλητήρια στις πόλεις την πρώτη ημέρα και νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ τη δεύτερη.
  • Η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ να συμβάλλουν στον αγωνιστικό συντονισμό Ομοσπονδιών και σωματείων, να διαμορφώσουν κοινό πρόγραμμα μαχητικών ενεργειών και κινητοποιήσεων.
Δεν υποχωρούμε – μπροστά oι ανάγκες μας και τα δικαιώματα μας
Απέναντι στην κυβέρνηση που επικαλείται κυνικά ότι «ο λαός ψήφισε μνημόνιο» για να επιβάλλει αντιλαϊκά μέτρα και απέναντι στη «μία και μοναδική αλήθεια» στην οποία θέλουν να συναινέσουμε κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΕΕ – ΟΟΣΑ για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης είναι επιτακτική ανάγκη να αντιπαραθέσουμε την αλήθεια των λαϊκών αναγκών, των εργατικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής αξιοπρέπειας. Διεκδικούμε το πλαίσιο αιτημάτων του 16ου και 17ου Συνεδρίου και των μαζικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ του Μαΐου –Σεπτεμβρίου του 2013, που παραμένουν σε ισχύ και αποτελούν θέσεις του κλάδου:
  • Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και όλων των μνημονίων.
  • Απελευθέρωση από τα δεσμά της ΟΝΕ και της ΕΕ, κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας.
  • Διαγραφή του ληστρικού – τοκογλυφικού χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, έξοδο από ευρώ και ΕΕ, ΝΑΤΟ.
  • Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό.
  • Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια για όλους και χωρίς όρια ηλικίας, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Όχι στο μισθολόγιο – φτωχολόγιο, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Όχι στη νέα αξιολόγηση – όχι στην κινητικότητα που θα φέρουν διαθεσιμότητες και απολύσεις
  • Ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο και 2 χρόνια προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά – κανείς μαθητής έξω από το σχολείο.
  • Κατάργηση αντιεκπιδευτικών νόμων, αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και κατοχύρωση των ασφαλιστικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών δικαιωμάτων των συναδέλφων της διαθεσιμότητας, λειτουργία του 4ου έτους αποκλειστικά ως έτος ειδίκευσης και επέκτασης κατά ένα έτος.
  • 8.000 διορισμούς καθηγητών τώρα, επαναφορά ωραρίου, 20  μαθητές στο τμήμα.
  • Ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Συλλόγους Διδασκόντων. Διαφάνεια/αντικειμενικότητα στις τοποθετήσεις.
  • Όχι στη φορολεηλασία, τα χαράτσια, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου κ.ά.
Συμμετέχουμε στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και στο συντονισμό αλληλεγγύης για πρόσφυγες/μετανάστες.
Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στα δημόσια κοινωνικά αγαθά: παιδεία-υγεία-ασφάλιση-ρεύμα και νερό για όλους.