Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

29.5.18

Παρεμβάσεις στο δημόσιο: ΔΥΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) και ΔΑΚΕ επιδιώκουν το σκάνδαλο 120.000€ προς ΟΑΣΘ να το πληρώσουν η ΕΔΟΘ και τα σωματεία και όχι τα μέλη τους που έχουν την ευθύνη



Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις
στο δημόσιο Θεσσαλονίκης
http://paremvasi.blogspot.gr/   dimosio.paremvasis@gmail.com


Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του Γ.Σ. της ΕΔΟΘ   23/5/2018
ΔΥΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ)  και ΔΑΚΕ επιδιώκουν το σκάνδαλο 120.000€ προς ΟΑΣΘ να το πληρώσουν η ΕΔΟΘ και τα σωματεία και όχι τα μέλη τους που έχουν την ευθύνη

ΜΑΪΟΣ 2018. ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΔΟΘ και το Γ.Σ. της ΕΔΟΘ κατάφερε να συνεδριάσει  2η μόνο φορά! Η ΕΔΟΘ συνεχίζει το δρόμο του βεβαρυμμένου παρελθόντος της και του εκφυλισμού κάθε συνδικαλιστικής διαδικασίας.

Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) προσπάθησαν εναγωνίως να μη συζητηθεί εκτενώς, αλλά να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο του ΟΑΣΘ. Επιδίωκαν να συζητηθεί μόνο το θέμα της εκλογής του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου και το θέμα της «απεργίας» που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στα πλαίσια της ημέρας εθνικής δράσης με εργοδοτικούς φορείς και τη ΓΣΕΕ. Από κοινού μαζί και η ΕΔΟΘ θέλουν να μας οδηγήσουν σε ταξική συναίνεση και σε διάλυση κάθε ανεξάρτητης εργατικής δράσης.

Για το έλλειμμα των 120.000 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥΠ συνεχίζουν την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών μελών των παρατάξεων τους παρόλο που ομόφωνα στη συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής στις 7/3/2018, μετά από υπόδειξη δικηγόρου, συνέταξαν μηνυτήρια αναφορά. Σε αυτήν περιγράφεται η διαδικασία παραλαβής-παράδοσης των κουπονιών και αναφέρονται όλα τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτή (πρόεδρος ΕΔΟΘ που διαχειρίστηκε εκπτωτικές κάρτες και με γενικούς γραμματείς της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ υπέγραφαν τις συμβάσεις με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, και οι ταμίες της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ) και συμμετείχαν στη διαχείριση των καρτών. Όσο για τις παρατάξεις τους, συνεχίζουν να μην αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη των πράξεων των μελών τους.

Στη συνεδρίαση της Ε.Ε. (11/5/2018) επιχείρησαν να αλλάξουν την ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε. για μηνυτήρια αναφορά για εκείνα τα  παλιότερα μέλη της ΕΕ που είχαν την ευθύνη διαχείρισης των καρτών. Τα τρία μέλη της ΔΗΣΥΠ και ένα της ΔΑΚΕ άλλαξαν στάση και ψήφισαν να σταματήσει η δικαστική προσφυγή. Στην ίδια συνεδρίαση τα τρία μέλη της ΔΑΚΕ και τα τρία της ΔΥΣΥΠ αποφάσισαν διακανονισμό με τον ΟΑΣΘ, με πρόταση να πληρώνει η ΕΔΟΘ –δηλαδή τα σωματεία– 1.000 ευρώ το μήνα, σε 120 δόσεις! 

Στη συνεδρίαση του Γ.Σ. (23/5/2018) τα μέλη της Ε.Ε. των παρατάξεων της ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥΠ έριξαν λάσπη στον ανεμιστήρα, συκοφαντώντας τους εκπροσώπους των σωματείων, για να μπουν και άλλοι στο κάδρο, με στόχο να ακυρώσουν τη δικαστική προσφυγή. Στην ίδια συνεδρίαση τα μέλη της ΔΑΚΕ της Ε.Ε. κατέθεσαν τρεις πρωτοφανείς προτάσεις επιδιώκοντας να διευθετήσουν το σκάνδαλο  σε βάρος των σωματείων τα οποία και θα πληρώσουν το έλλειμμα. Να συνεχιστεί η μηνυτήρια αναφορά, να γίνει διακανονισμός με τον ΟΑΣΘ, δηλαδή, να πληρώσουν τα κορόιδα μέχρι να βγουν οι δικαστικές αποφάσεις και μετά «θα κινηθούμε δικαστικά για να τα διεκδικήσουμε από όσους αποδειχτεί ότι τα πήραν-αν τα πήραν», όπως είπε και ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Μετά από αποκαλυπτική συζήτηση, κι ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥΠ δήλωνε από το βήμα ότι για «τόσο σοβαρά θέματα πρέπει να αποφασίζει το Γ.Σ.», στη συνέχεια αποχωρεί σύσσωμη η παράταξή του με στόχο να αμφισβητηθεί η απαρτία και να μην παρθεί απόφαση!


Δεν τους πέρασε...
Οι Παρεμβάσεις καταθέσαμε πρόταση απόφασης για να προχωρήσει η μηνυτήρια αναφορά και να μην προχωρήσει το προεδρείο της ΕΕ σε κανένα διακανονισμό με τον ΟΑΣΘ. Η πρόταση (την οποία περιλαμβάνουμε στην ανακοίνωσή μας) είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία (17 υπέρ σε 26 παρόντες – ψηφίστηκε από Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ και Αγωνιστική Συνεργασία) και είναι πλέον απόφαση του Γ.Σ. Η ΔΑΚΕ προσπάθησε να την υπονομεύσει με καθαρά πραξικοπηματικό τρόπο. Ενώ γινόταν η ψηφοφορία, προσπάθησε να διαλύσει το Γ.Σ. δημιουργώντας ένταση. Το άκρον άωτο όμως, της παραχάραξης προσπάθησε να κάνει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Γ.Σ.- μέλος της ΔΑΚΕ- ο οποίος σημείωσε πάνω στην απόφαση, μετά τη λήξη της διαδικασίας, ότι δεν έχει απαρτία.

Να μην τολμήσουν!
Η κοροϊδία, το ψέμα, η υποκρισία, η αδικία και η κλοπή δεν θα αφήσουμε να περάσουν. Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους! Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία (ήδη πέντε σωματεία έχουν πάρει αποφάσεις) και τους εργαζόμενους στο δημόσιο να μιλήσουν, να απαιτήσουν να μπει ένα τέλος στα εκφυλιστικά φαινόμενα στην ΕΔΟΘ.

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΕΔΟΘ  (23/5/2018)

Στις 3/10/2017 κοινοποιήθηκε στην ΕΔΟΘ έγγραφο από τον ΟΑΣΘ για οφειλή 120.000 ευρώ που αφορούσαν χρήματα από τις εκπτωτικές κάρτες των συναδέλφων τα οποία, αν και αποδόθηκαν κανονικά από τα σωματεία, δεν δόθηκαν στη συνέχεια στον ΟΑΣΘ. Καθώς εξελισσόταν η διαδικασία έγινε φανερό ότι καμία ευθύνη δεν έχουν τα σωματεία και οι εκπρόσωποί τους. Ευθύνη έχουν τα φυσικά πρόσωπα που διαχειρίζονταν τα χρήματα αυτά και πολιτικά οι παρατάξεις τους Πρωτοπορία/ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ που είχαν την πλειοψηφία στην Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) της ΕΔΟΘ. Σε όλο αυτό το διάστημα οι εκπρόσωποι των δυνάμεων αυτών προσπάθησαν με κάθε τρόπο να συγκαλύψουν το σκάνδαλο κάνοντας, μάλιστα  λόγο για χρέος της ΕΔΟΘ.  Επιχείρησαν, κωλυσιεργώντας στις διαδικασίες, να μετατοπιστεί στην ΕΔΟΘ η ευθύνη του σκανδάλου, αντί στους εκπροσώπους της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ και τα μέλη των παρατάξεών τους που τις συγκεκριμένες χρονικές  περιόδους, με βάση τα έγγραφα του ΟΑΣΘ, διαχειρίστηκαν τα χρήματα των εκπτωτικών καρτών. Επιχειρούν ακόμη να συγκαλύψουν τις ευθύνες των μελών του προεδρείου της ΕΔΟΘ που υπέγραφαν τις συμβάσεις με τον ΟΑΣΘ, χωρίς ποτέ να έχουν αναφέρει σε συνεδρίαση της Ε.Ε. για οφειλές προς τον ΟΑΣΘ από τη διαχείριση των εκπτωτικών καρτών.

Στις 24/1/2018 κοινοποιήθηκε εκ νέου στην ΕΔΟΘ, μέσω δικαστικού κλητήρα, εξώδικο του ΟΑΣΘ προς όλα τα μέλη της Ε.Ε. ξεκαθαρίζοντας πως ζητάει να αποδοθεί το ποσό των 118.173,80 ευρώ από την ΕΔΟΘ για τη μη καταβολή χρημάτων που δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΣΘ. Η εξέλιξη αυτή υπαγόρευσε την απόφαση να απευθυνθεί η Ε.Ε. σε δικηγόρο. Σύμφωνα λοιπόν με δική του υπόδειξη η ΕΔΟΘ όφειλε να συντάξει μηνυτήρια αναφορά όπου να περιγράφεται όλη η διαδικασία παραλαβής-παράδοσης των κουπονιών και φυσικά να αναφέρονται όλα τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονταν σε αυτή. Κι ενώ μετά από δύο συνεδριάσεις πάρθηκε τελικά απόφαση, στις 7/3/2018, οι ίδιες παρατάξεις συνεχίζουν να κωλυσιεργούν, ενώ τα φυσικά πρόσωπα που υποδεικνύονται – όταν τελικά κλήθηκαν να δώσουν στοιχεία και εξηγήσεις, ούτε στοιχεία έδωσαν, αλλά και ισχυρίστηκαν ότι για όλα φταίει η δυσλειτουργική διαδικασία και στην καλύτερη περίπτωση φταίνε όλοι οι συναλλασσόμενοι, γενικά και αόριστα.

Απαιτούμε άμεσα να προχωρήσει η μηνυτήρια αναφορά με βάση και την απόφαση της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ στις 11/5/2018.

Παράλληλα, να μη προχωρήσει ο διακανονισμός για μηνιαία πληρωμή του χρέους προς τον ΟΑΣΘ.