Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

16.5.18

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Για τις ημερομηνίες των εξετάσεων στα σχολεία

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
προξένου Κορομηλά 51

Για τις ημερομηνίες των εξετάσεων στα σχολεία

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ επισημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα των φετινών ενδοσχολικών εξετάσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο παιδείας είναι έντονα ασφυκτικό για τους μαθητές και εντατικής εργασίας για τους εκπαιδευτικούς.
Οι μαθητές /τριες της Α΄ Λυκείου των ΓΕΛ πρέπει να γράψουν 13 μαθήματα σε 10 μέρες, της Β΄ Λυκείου 16 μαθήματα σε 10 μέρες. Θα υπάρξουν επομένως διπλά-εξεταζόμενα μαθήματα που δεν είναι ό,τι καλύτερο για την προετοιμασία και την απόδοση των μαθητών. Είναι πιθανό οι βάρδιες των εξετάσεων, αφού οι μαθητές θα εξετάζονται σε διπλά μαθήματα σχεδόν κάθε μέρα, να φτάσουν τις τρεις.
Οι μαθητές – τριες της Γ τάξης των ΕΠΑΛ εξετάζονται σε πέντε έως εννέα μαθήματα ενδοσχολικά, οπότε θα αναγκαστούν να γράφουν δύο μαθήματα την ίδια μέρα, ενώ θα έχουν μία ή και καμία μέρα για ξεκούραση και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές.
Στα γυμνάσια ο χρόνος για τις εξετάσεις είναι εξίσου ασφυκτικός από την Παρασκευή 1/6 έως την Τετάρτη 6/6, γιατί οι εκπαιδευτικοί θα χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά ως επιτηρητές στις Πανελλαδικές εξετάσεις και για την προετοιμασία των μεταξεταστέων μαθητών στα Γυμνάσια.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ θεωρεί ότι οι μαθητές καλούνται να συμμετέχουν σε μία επίπονη δοκιμασία άγχους, φθοράς και αγωνίας, όπως είναι οι εξετάσεις, χωρίς να τους παρέχονται οι καλύτερες συνθήκες για την απόδοσή τους. Για τους εκπαιδευτικούς, πολλοί από τους οποίους μετακινούνται σε 2, 3, 4 και 5 σχολεία (τους 550 έφτασαν οι καθηγητές που μετακινούνται σε περισσότερα σχολεία και ανήκουν στο Δυτικό ΠΥΣΔΕ Θεσσαλονίκης) θα σημάνει καθεστώς μεγάλης πίεσης για να διεκπεραιώσουν και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους σε εισηγήσεις μαθημάτων, επιτηρήσεις εξετάσεων, διορθώσεις μαθημάτων, καταχωρήσεις βαθμών, εξαγωγή αποτελεσμάτων.
Καλούμε το υπουργείο που έχει την ευθύνη του χρονοδιαγράμματος των εξετάσεων να μεριμνήσει για να διατεθεί περισσότερος χρόνος για τις ενδοσχολικές εξετάσεις.
Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να συνεργαστεί με τους συλλογικά όργανα των γονέων και να παρέμβουν άμεσα.
για το ΔΣ
η πρόεδρος                    η γραμματέας
Πόπη Σαραϊδάρη                  Φρίντα Χατζηβαρίτη