Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

16.5.18

Α' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Βαριά «καμπάνα» στον εργοδότη της Vresnet που απέλυσε έγκυο στον 7ο μήνα με βρισιές και προσβολές

Βαριά «καμπάνα» στον εργοδότη της Vresnet που απέλυσε έγκυο στον 7ο μήνα με βρισιές και προσβολές

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΓΓΕΙΛΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ «ΠΛΗΡΩΣΕ» ΜΕ ΔΙΩΞΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, αλλά και αίσθημα περηφάνιας, πληροφορηθήκαμε ότι για τη γνωστή υπόθεση απόλυσης της εγκύου εργαζόμενης στη Vresnet, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επέβαλε στον εργοδότη, που απέλυσε την έγκυο στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης της, υψηλό πρόστιμο, υποχρεώνοντάς τον παράλληλα να επαναπροσλάβει άμεσα την εργαζόμενη.
Πρόκειται για την υπόθεση της Αριστέας Μιχαλακάκου, εργαζόμενης στο τηλεφωνικό κέντρο «Vresnet» στην Καλλιθέα, που, όταν επέστρεψε από ολιγοήμερη αναρρωτική άδεια λόγω εγκυμοσύνης στην εργασία της, αντιμετώπισε την απόλυση από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης εν μέσω ύβρεων και προσβολών.
Άμεσα οργανώθηκαν κινητοποιήσεις και εκδόθηκαν δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης από σωματεία, μεταξύ των οποίων και από την ΕΛΜΕ μας. Η εργοδοσία απάντησε μηνύοντας την απολυμένη, εργαζόμενους και σωματεία που έσπευσαν να καταγγείλουν το γεγονός και να συμπαρασταθούν. Ανάμεσα στους διωκόμενους από την εργοδοσία και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, που είχε και την ιδιαίτερη «τιμή» να δει την αστυνομία να συλλαμβάνει την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της!
Στις 23 Μαρτίου στον Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας εκδικάστηκε το εργατικό σκέλος της υπόθεσης, ερήμην της πλευράς της εργοδοσίας καθώς δεν έγινε δεκτή η αίτηση αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης. Με βάση την απόφαση, που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες, επιδικάζεται αποζημίωση 27.279,35 ευρώ στην απολυμένη, με το ποσό των 15.000 ευρώ να κρίνεται άμεσα καταβλητέο. Για το ύψος της αποζημίωσης το δικαστήριο συνυπολόγισε τόσο την απόλυση της εγκύου, όσο και τη ηθική βλάβη από τις προσβολές από την πλευρά του εργοδότη αλλά και τις υπερωρίες χωρίς πληρωμή. Παράλληλα η εργοδοσία καλείται να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η εξέλιξη αυτή να συμβάλλει να σπάσει το κλίμα φόβου στους χώρους εργασίας. Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Η συμπαράσταση χιλιάδων εργαζόμενων, τα ψηφίσματα αλληλεγγύης από δεκάδες σωματεία, η γενική κατακραυγή που προκάλεσε η συμπεριφορά του εργοδότη της VresNet είχαν καθοριστική συμβολή στην έκβαση αυτής της υπόθεσης. Η δικαίωση της συναδέλφισσας να δώσει το κουράγιο και σε άλλους εργαζόμενους που υφίστανται την ίδια καταπίεση!