Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

30.9.19

Οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν καλύπτουν τα κενά | Όλοι στις κινητοποιήσεις των σωματείων: Τετ 2/10, Καμάρα, 11.00 π.μ

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης
  • Οι προσλήψεις αναπληρωτών δεν καλύπτουν τα κενά, οι χιλιάδες χαμένες ώρες συνεχίζονται
  • Όχι στα αντιλαϊκά – αντιεκπαιδευτικά μέτρα και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο
  • Όλοι στις συγκεντρώσεις των σωματείων: Τετάρτη 2/10, Καμάρα, 11.00 π.μ. και Παρασκευή 4/10

Το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε τη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών ακολουθώντας το γνώριμο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, των προσλήψεων με δόσεις. Οι προσλήψεις δεν καλύπτουν τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου γιατί υπολείπονται κατά πολύ των κενών που το ίδιο το υπουργείο καθόρισε μέσω των ΔΔΕ και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και πολύ περισσότερο δεν καλύπτουν τα κενά των σχολείων όπως προκύπτουν με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών (λιγότεροι μαθητές στα τμήματα, αντισταθμιστικά μέτρα διδασκαλίας, κ.ά. ) και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (επαναφορά ωραρίου 2013, γενίκευση των μετακινήσεων και σε πάνω από δύο σχολεία κ.ά.)  Οι χαμένες ώρες διδασκαλίας για τους μαθητές, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η μονιμότητα στην αδιοριστία των εκπαιδευτικών θα συνεχιστούν. Είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας που έχουν επιβάλει η ΕΕ και το ΔΝΤ σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου και εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις είτε στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού της Ν.Δ., είτε στο όνομα της εναλλακτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά προσλήψεις αναπληρωτών, κενά γενικής παιδείας – τεχν. ειδικοτήτων – ειδικ. αγωγής
                               

2019
Α΄
φάση
2019
Β΄     φάση
2019 Σύνολο

Σύνολο κενών που
ζήτησε το
ΠΥΣΔΕ
Κενά που δεν
καλύφθηκαν
Γενικ. Παιδείας
Τεχν. Ειδ/των
64
33
97
141
  44*
ΕΑΕ- Τ.Ε. ΣΜΕΑΕ
76
30
   106
152
46
ΕΑΕ- Παράλληλη
34
1
35
46
   11*
Σύνολο
174
64
238
339
         101
* Τα κενά που αντιστοιχούν στα μαθήματα γενικής παιδείας – τεχνικών ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής στην παράλληλη είναι περισσότερα και αρνήθηκε το ΠΥΣΔΕ να τα εγκρίνει όταν κατατέθηκαν από τις Παρεμβάσεις στη  συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ (9/9/2019).

Το σύνολο των κενών μετά τη δεύτερη φάση προσλήψεων των αναπληρωτών για όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές που λειτουργούν στο σχολείο και πρέπει να καλυφθούν με αναπληρωτές είναι 275 στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης και πανελλαδικά περισσότερα από 2.500 χιλιάδες.
Αναλυτικά :
  • Προσλήφθηκαν 33 αναπληρωτές γενικής παιδείας και τεχνικών ειδικοτήτων, εάν προσθέσουμε και τους 64 της πρώτης φάσης συνολικά είναι 97. Τα κενά όμως όπως προσδιορίστηκαν από το ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης ήταν 141. Απαιτούνται να γίνουν άλλες 44 νέες προσλήψεις αναπληρωτών.
  • Αν τις προσλήψεις στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Τεχνικών Ειδικοτήτων τις συγκρίνουμε με τον πίνακα της ΔΔΕ κενών και πλεονασμάτων των ΔΔΕ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης (23/9/2019) απαιτούνται 97 ακόμη προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα  κενά που φτάνουν τα 130 (στον προσδιορισμό των κενών οι αναπληρωτές της πρώτης φάσης και οι αποσπασμένοι από άλλους νομούς δεν συμπεριλήφθηκαν γιατί ήδη κάλυψαν κενά).
  • Για τα τμήματα ένταξης και τα ειδικά σχολεία προσλήφθηκαν μόνο 30 αναπληρωτές, εάν προσθέσουμε και τους 76 της πρώτης φάσης συνολικά είναι  106. Απαιτούνται άλλοι 46 με βάση την πρόταση των σχολείων που έγινε αποδεκτή από το ΠΥΣΔΕ και ήταν συνολικά 152 τα κενά.
  • Στην ειδική αγωγή - παράλληλη στήριξη προσλήφθηκε μόνο 1 αναπληρωτής, εάν προσθέσουμε και τους 33 της πρώτης φάσης συνολικά είναι  34. Απαιτούνται άλλοι 15 με βάση την πρόταση του ΠΥΣΔΕ (49 κενά), ενώ με βάση τον αριθμό των παιδιών που χρειάζονται παράλληλη και το σύνολο των ωρών που τους αντιστοιχούν, τα κενά συνολικά είναι 63 και άρα απαιτούνται άλλοι 29.
  • Για την ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια δεν έχει προσληφθεί ούτε 1 αναπληρωτής, ενώ στη βάση των περσινών προσλήψεων χρειάζονται 57 αναπληρωτές.
  • Για τη φοίτηση των προσφυγόπουλων δεν έχει προσληφτεί ούτε 1 αναπληρωτής, ενώ για τις
      τάξεις υποδοχής που αυτές ακόμη δεν έχουν εγκριθεί απαιτούνται 24 αναπληρωτές, καθώς και    
      άλλοι 10 αναπληρωτές για τις ΔΥΕΠ.    

Την ίδια στιγμή η μείωση σε μόνιμους εκπαιδευτικούς και προσλήψεις αναπληρωτών παίρνει νέα διάσταση με την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου στα Λύκεια. Είναι ραγδαία η αύξηση του αριθμού των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων και  γενικευμένη πλέον η αντιπαιδαγωγική εφαρμογή των συνδιδασκαλιών που είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα. Από τα 139 λεγόμενα ολιγομελή που ενέκρινε το υπουργείο στα ΓΕΛ της Δυτικής Θεσσαλονίκης, τα 72 είναι συνδιδασκαλίες μαθημάτων! Τα ολιγομελή ήδη βαραίνουν το τοπίο στη λειτουργία των ΕΠΑΛ για την εξοικονόμηση καθηγητών για τη μετακίνησή τους στα ΙΕΚ και τη λειτουργία της μαθητείας. Ο νόμος έκτρωμα των απολύσεων, το προσοντολόγιο της πιο σκληρής τιμωρητικής αξιολόγησης, της ανθρωποφαγίας και της απαξίωσης των δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο και τα χρόνια δουλειάς, είναι στρωμένο χαλί για την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία προτάσσει και γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και προωθεί την αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών είτε με τον ψηφισμένο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ είτε με νέο νόμο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρεί σε ευθεία επίθεση στη συλλογική δράση και οργάνωση, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις με την απαγόρευση των απεργιών προκειμένου να κάμψει αντιστάσεις των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της.  Θέλουν τους εργαζόμενους μόνους, να παλεύουν ατομικά, χωρίς οργανωμένη απάντηση με στόχο να κάμπτεται κάθε αντίδραση στα αντιλαϊκά τους σχέδια. Ετοιμάζεται να ψηφίσει αντισυνδικαλιστικό νόμο που συμπεριέλαβε σε νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της ανάπτυξης, την απόλυτη αυθαιρεσία των εργοδοτών να παραβιάζουν και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ουσιαστικά καταργεί κάθε τήρηση περιβαλλοντικών κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος στην έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το εκπαιδευτικό κίνημα με τη συμμετοχή των συναδέλφων και με τους αγώνες μας μπορούμε  να επιβάλουμε την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς  και λύσεις προς όφελος του δημόσιου σχολείου και των μαθητών.
                           
Μαζικά απαντάμε και διεκδικούμε:
-          Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών τώρα και σε μία φάση.
-          Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους! Μαζικοί διορισμοί τώρα! Μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
-          Nα δοθούν οργανικές θέσεις στα τμήματα ένταξης. Να εγκριθούν τώρα όλες οι αιτήσεις των σχολείων για τη δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης.
-          Να γίνουν όλοι οι αναπληρωτές πλήρους ωραρίου με βάση τις προτάσεις των συναδέλφων στη ΔΔΕ. 
-          Πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνδικαλιστικά  δικαιώματα στους αναπληρωτές. Ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους.
-          Να λειτουργήσει τώρα η Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία και σε όλα τα σχολεία.
-          20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.
-          Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ‘13 επίπεδα.
-          Ελεύθερη επιλογή όλων των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία.
-          Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα  που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
-          Να συνεχιστεί η δημοσιοποίηση όλων των κενών στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.
-          Να καταργηθεί το προσοντολόγιο των απολύσεων και αποκλεισμών.
-          Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων και των παιδιών μεταναστών στην πρωινή σχολική ζώνη με τη λειτουργία επαρκών τμημάτων υποδοχής όπου αυτά φοιτούν. Άμεση πρόσληψη αναπληρωτών.
-          Όχι στην αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία της.
-          Όχι στο Νέο Λύκειο των κανόνων της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών. Όχι στα ΕΠΑΛ της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης, της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης. 
-          Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά των Μ.Κ.
-          Τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα δεν τα διαπραγματευόμαστε. Να μην περάσει ο αντισυνδικαλιστικός νόμος.
-          Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό 12χρονο Σχολείο, με δίχρονη προσχολική αγωγή για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Να συμμετέχουμε μαζικά: Τετάρτη 2/10 στη συγκέντρωση με αιχμή και ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό νόμο στην Καμάρα, 11π.μ.(τρίωρη στάση από ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ), Παρασκευή 4/10 στην πανεκπαιδευτική  συγκέντρωση των ΕΛΜΕ, Συλλόγων Π.Ε., εκπαιδευτικών φορέων με αιχμή τους διορισμούς και τα προβλήματα των αναπληρωτών.