Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

20.9.19

Παρεμβάσεις ΔΕ: Μαζική συμμετοχή στην απεργία την Τρίτη 24/9. Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ
 
ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/9!
Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη: Καμάρα - 10.30πμ
 Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα!
Όχι στην ανάπτυξη για τα κέρδη τους!
Με μαζικούς αγώνες και απεργίες θα ανατρέψουμε τις πολιτικές τους!
ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24/9!  Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα!
Η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε από τη Βουλή τον Αύγουστο αντεργατικές ρυθμίσεις για την απαλλαγή του εργοδότη από το «βάσιμο  λόγο απόλυσης» εργαζομένου, την μη δυνατότητα αναστολής των προθεσμιών που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της «συμφιλιωτικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών» και την κατάργηση της ευθύνης εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, κυρίως για απλήρωτους μισθούς. Τώρα επανέρχεται δριμύτερη με νομοσχέδιο πακέτο αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών μέτρων. Στο όνομα της ανάπτυξης, δηλαδή, για την κερδοφορία κεφαλαίου και επιχειρηματιών, προβλέπονται νέα αντιδραστικά σχέδια που θα επεκτείνουν τους αντεργατικούς περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπονται:
  • Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων.
  • Ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία. Χτύπημα της δημοκρατικής βάσης λειτουργίας των σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αφού στην ουσία καταργούνται οι ΓΣ και ο καθένας μπορεί να ψηφίζει από το σπίτι του.
  • Αντεργατική είναι η ρύθμιση της «βλαπτικής μεταβολής» λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων. Η δίμηνη μη καταβολή θα στοιχειοθετεί λόγο λύσης της σύμβασης εργασίας.
  • Η κατάργηση στην ουσία και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ (Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας), καθώς θεσπίζονται πολλές αποτρεπτικές προϋποθέσεις. Έτσι η προσφυγή θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που θέλουν και τα δυο συμβαλλόμενα μέρη.
  • Χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αφού απαιτείται τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης τους, στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση και κοινοποίηση της στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
  • Δημιουργία τοπικών ομοιοεπαγγελματικών, συμβάσεων εργασίας ανά πόλη ή Περιφέρεια με δυσμενέστερους όρους από τις κλαδικές.
  • Υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα και λειτουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, που θα εξαιρούνται από τις προϋπάρχουσες «ευνοϊκές» μισθολογικές κι άλλες εργασιακές ρυθμίσεις. Όλες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλούνται οικονομικά προβλήματα, για να επιβάλλουν χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που προβλέπουν οι κλαδικές.
  • Ενίσχυση των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. 
  • Επέκταση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Δυνατότητα μερικής απασχόλησης με σχέση ιδιωτικού δικαίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις, τους οργανισμούς και τους λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες για μερική απασχόληση σε βάθος έτους με τη μορφή της εκ περιτροπής εργασίας.
  • Ορίζεται ως ανώτατη αρχή ο Υπουργός Εργασίας, που θα καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους.
Στην εκπαίδευση συνεχίζονται για 11η χρονιά οι πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών: μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί, εργασιακή περιπλάνηση, λειτουργία αυτόματου κόφτη τμημάτων με τα λεγόμενα ολιγομελή, σταδιακή συρρίκνωση σχολείων. Είναι απαραίτητη η σύνδεση των ζητημάτων αιχμής που μας αφορούν: μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, άμεση β΄φάση πρόσληψης αναπληρωτών, έγκριση όλων των «ολιγομελών» με ταυτόχρονη κατάργηση του κατώτατου αριθμού μαθητών, με τις αυξήσεις μισθών, μείωση ωραρίου, απόκρουση όλων των αξιολογήσεων που οδηγούν σε απόλυση και μόνο, σύνταξη αξιοπρέπειας που γίνεται μακρινό όνειρο κλπ, αλλά και τις ευρύτερες προσπάθειες του κόσμου της εργασίας να αντισταθεί στις αντικοινωνικές και αντιλαϊκές πολιτικές στη βάση των εξελίξεων, με τα σωματεία και τον μεταξύ τους συντονισμό. Αντίθετα η ξεφωνημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της κι ακούγεται ο επιθανάτιος ρόγχος της. Με αφορμή την συμμετοχή μας στην απεργία της Τρίτης να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Καθώς συνεχίζονται οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταφέρει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, τόσο στα εργασιακά δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν με πολύχρονους σκληρούς αγώνες, όσο και στα ίδια τα όπλα των εργαζομένων, που είναι τα σωματεία τους και το δικαίωμα μέσα από αυτά με δημοκρατικό τρόπο, με διαδικασίες βάσης, με γενικές συνελεύσεις, να αποφασίζουν απεργιακούς αγώνες. Ο κυβερνητικός κρατικός-εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος, η καταστρατήγηση των ΣΣΕ δεν θα περάσουν.
Δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο 12χρονο σχολείο για όλο τον λαό!                                                                   Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους-Συλλογικές συμβάσεις εργασίας!
Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις-Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα!
Να σημάνει απεργιακός συναγερμός για την αποτροπή των αντεργατικών μέτρων!
Συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη απεργία στις 24/9 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις!
Συμμετέχουμε στον συντονισμό εκπαιδευτικών σωματείων στις 19/9 και στην κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ την Παρασκευή 4/10!