Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

10.10.15

Δελτίο τύπου από τη σύσκεψη των Παρεμβάσεων και Εργ. Σχημάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Αθήνα, 6/10/15)

Δελτίο Τύπου από την σύσκεψη Κινήσεων-Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων και Εργατικών Σχημάτων-ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
Ευρεία σύσκεψη Κινήσεων-Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων και Εργατικών Σχημάτων-ιδιωτικού και δημόσιου τομέα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Οκτώβρη. Υπήρξε σημαντική συμμετοχή από πολλού χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν αγωνιστές από τα σχήματα και Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη υγείας, των ΟΤΑ, των διοικητικών στα πανεπιστήμια, την ΕΛΣΤΑΤ, την Αγωνιστική ενότητα στο ΕΚΑ, τον ΟΤΕ, τις τράπεζες, την ιδιωτική υγεία, τα ΜΜΕ, τους τεχνικούς μισθωτούς, τα σχήματα ATAC ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια, την ΛΑΤΖΑ στον επισιτισμό, την Ροσινάντε και την Γένοβα.
Κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι μια κυβέρνηση κλιμάκωσης της αντεργατικής – αντιλαϊκής επίθεσης και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Το κυβερνητικό της πρόγραμμα είναι το 3ο μνημόνιο, αλλά και η υλοποίηση των δύο προηγούμενων. Η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση των μέτρων του 3ου μνημονίου – σε ένα νόμο τα 48 προαπαιτούμενα, νομοσχέδια και «παραδοτέα» που θα κατατεθούν τον Οκτώβρη. Ταυτόχρονα επιχειρεί «να χρυσώσει το χάπι» μιλώντας για «ισοδύναμα μέτρα» και «ανάπτυξη» που θα έρθει με την υλοποίηση του μνημονίου. Το αμέσως επόμενο διάστημα είναι προφανώς πολύ κρίσιμο καθώς θα ανοίξουν όλα τα μέτωπα (ασφαλιστικό, εργασιακά, άμεση περαιτέρω οικονομική χειροτέρευση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων, ανεργία, φοροληστεία, κατασχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις κά.).
Σε ότι αφορά το δημόσιο, συζητήθηκε η προώθηση των αντιδραστικών μέτρων (αξιολόγηση, νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο, πειθαρχικά κλπ), ενώ αναδείχτηκαν ζητήματα από μια σειρά από χώρους (εκπαίδευση, υγεία, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.)
Αναδείχθηκε η αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται και από το τρίτο μνημόνιο – αξιολόγηση, η Επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η μαθητεία στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση- και το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης της εκπαίδευσης όπως εκφράζεται με τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν ακόμα και τώρα στα σχολεία, καθώς και της υποχρηματοδότησης της. Παρόμοια είναι επίσης η κατάσταση που επικρατεί στην υγεία, με τα νοσοκομεία να βρίσκονται υπό κατάρρευση, χωρίς προσωπικό και υλικά, με ουσιαστική διάλυση των υποδομών της δημόσιας υγείας. Στην τοπική αυτοδιοίκηση η έλλειψη προσωπικού, οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και το μεγάλο πρόβλημα των εργαζόμενων με πεντάμηνες συμβάσεις οι οποίες λήγουν θα εντείνουν ακόμα περισσότερο την ήδη πολύ άσχημη κατάσταση.
Παράλληλα ήρθε η εμπειρία από τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο (πχ εκπαίδευση με αιχμή τα κενά και τις προσλήψεις), οι οποίες όμως είναι κατακερματισμένες χωρίς ενιαίο συντονισμό.
Στον ιδιωτικό τομέα αναδείχτηκε η αστική στρατηγική που επιδιώκει την κατάρρευση των ορίων σταθερής εργασίας και ανεργίας και η τεράστια ζώνη ημιαπασχόλησης – ημιανεργίας. Ακόμα επισημάνθηκε ότι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων έχει δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας, ενώ οι απολύσεις και την απλήρωτη εργασία να παίρνουν δραματικές διαστάσεις.
Μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία από την δράση των σχημάτων. Επίσης παρουσιάστηκε η εμπειρία από τις κινητοποιήσεις σε μια σειρά από χώρους ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία καθώς και για την επαναπρόσληψη απολυμένων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μπαράζ δικών που υπάρχουν αυτή την περίοδο – διοικητικοί ΕΚΠΑ, δίκες εκπαιδευτικών, δίκη μελών για δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ κλπ. – ως στοιχείο της συνολικής επίθεσης που δέχεται το εργατικό κίνημα και το επόμενο διάστημα θα ενταθεί.
Μια πρώτη σημαντική μάχη αποτελεί η πάλη ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, που είναι από τα πρώτα και βασικά «παραδοτέα» του 3ου μνημονίου και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό ολοκληρώνουν μια πορεία βαθύτατων αντιδραστικών αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση και πρόνοια. Συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση εκδήλωσης για το θέμα αυτό. Εκτιμήθηκε επίσης ότι το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο από το Γενάρη του ’16 καθώς και το ασφαλιστικό αποτελούν σημαντικές αιχμές που μπορεί να πυροδοτήσει αγώνες.
Στη συζήτηση κοινή ήταν η εκτίμηση για το ρόλο και τη στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Την ώρα που χρειάζεται ενιαίος και αποφασιστικός αγώνας όλων των εργαζομένων, η αδράνεια και η στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, οδηγεί ξανά στην αδρανοποίηση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Οι ομοσπονδίες του δημοσίου και η ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν σηκώνουν το βάρος της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων απέναντι σε όλα αυτά, αλλά προσπαθούν να «πετάξουν την μπάλα» με μια άσφαιρη 24ωρη απεργία το Νοέμβρη. Για τη ΓΣΕΕ και για αρκετές από τις ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα ούτε λόγος να γίνεται.
Τονίστηκε η ανάγκη να αναπτυχθούν αγώνες με διάρκεια και κλιμάκωση, σε αντίθεση με την επιδίωξη της γραφειοκρατίας για μια άσφαιρη απεργία για τα προσχήματα, αλλά να προκρίνουμε τη λογική του παρατεταμένου αγώνα, με πρώτο σταθμό προειδοποιητική 24ωρη πανεργατική απεργιακή άμεσα. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε και προτάθηκε στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ 24ωρη απεργία για τις 22 Οκτώβρη ως πρώτο σταθμό σε έναν αναγκαίο παρατεταμένο αγώνα που χρειάζεται για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης (για την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ υπάρχει η δήλωση των εκπροσώπων μας σε αυτήν).
Στη συζήτηση επισημάνθηκε ότι η επίθεση είναι ενιαία, ότι έχει βάθος και έκταση και επομένως αντίστοιχη πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων. Αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση για τους στόχους του επόμενου διαστήματος καθώς και για τη συμβολή μας στην ανάπτυξη και στην οργάνωση των αγώνων. Συζητήθηκε το αναγκαίο πλαίσιο στόχων που θα προτάσσει τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας και θα συνδέεται με τους συνολικούς πολιτικούς στόχους (διαγραφή χρέους, να χάσει πλούτο το κεφάλαιο, ρήξη/έξοδος από ευρώ/ΕΕ κ.λπ.) που απαιτούνται.
Παράλληλα έγινε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη σωματείων και συλλογικοτήτων που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη. Συγκεκριμένα: στις 15 Οκτώβρη συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία της ΕΕ στις 15 Οκτώβρη, παρέμβαση στη «φιέστα» του Δήμου της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής στο Σύνταγμα τη Δευτέρα 12 Οκτώβρη με αφορμή την επέτειο για την απελευθέρωση της Αθήνας, οργάνωση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, διεκδίκηση χώρων για τη διαμονή τους κλπ.
Συμφωνήθηκε να γίνει Πανεξόρμηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων για την καταιγίδα αντιδραστικών μέτρων και την συζήτηση για την οργάνωση της πάλης. Επιδιώκουμε σε όλα τα σωματεία να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις. Αξιοποιούμε την κήρυξη της Απεργίας, ωστόσο βάζουμε την λογική του παρατεταμένου αγώνα για την αποτροπή της επίθεσης. Από αυτή τη σκοπιά δίνουμε έμφαση στην κοινή δράση όλων των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων στο κίνημα.
Παράλληλα επιδιώκουμε το άμεσο επόμενο διάστημα να υπάρξει συντονισμός δράσης πρωτοβάθμιων σωματείων με συγκεκριμένο πλαίσιο στόχων και διεκδικήσεων και να αναπτυχθούν μια σειρά πρωτοβουλίες.
Αποφασίστηκε να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση και αφίσα, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό των παρεμβάσεων θα λειτουργήσει συντονιστική γραμματεία.