Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

26.10.15

Β' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Καταγγελία για τις απολύσεις σε φροντιστήρια Επαναπρόσληψη του συναδέλφου Βασίλη Τσιράκη




Β΄  Ε.Λ.Μ.Ε.-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                   
Πρ. Κορομηλά 51     ΤΚ 54622                                                         Θεσσαλονίκη,23/10 /2015
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ                                                          Αρ. Πρ.:                                                      
Τηλ & Fax: 0030-2310-221855                                                                                     
e-mail : b.elme.thess@gmail.com                                            
                                                                                                         
                                                                                                                   Προς: σχολεία, ΕΛΜΕ-Θ, ΜΜΕ
                                                                 
                                                
ΘΕΜΑ:    Καταγγελία για τις απολύσεις σε φροντιστήρια
Επαναπρόσληψη του συναδέλφου Βασίλη Τσιράκη

Στον κλάδο των φροντιστηρίων, σε έναν κλάδο της εξ ΄ορισμού ελαστικής εργασίας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων νομιμοποίησε την εργασία χωρίς δικαιώματα (χαμηλά ωρομίσθια, απλήρωτη και μαύρη εργασία) όπως και σε κάθε κλάδο του ιδιωτικού τομέα.
Η συζήτηση όμως για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αναβάθμισε περαιτέρω την εργοδοτική επίθεση και αυθαιρεσία στον κλάδο των φροντιστηρίων. Ανεξάρτητα από τη μη οριστικοποίηση του μέτρου ήδη αρκετοί εργοδότες (στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλοι πανελλαδικά) έχουν ρίξει το βάρος στις πλάτες των εργαζόμενων, μειώνοντας αφενός καταναλογία το εργατικό κόστος και προβαίνοντας αφετέρου σε απολύσεις εργαζόμενων με τη μορφή της μη ανανέωσης σύμβασης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη το Φροντιστήριο Ανατολικό, όπου ο εργοδότης συμμετέχει στη διοίκησης της Ο.Ε.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Φροντιστών) αφού μείωσε αισθητά τις ώρες αρκετών συναδέλφων και παράλληλα, προχώρησε σε άνιση κατανομή των ωρών, κι ενώ το Σωματείο Εργαζόμενων σε Φροντιστήρια (ΣΕΦΙΕ) είχε προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, μετά από καταγγελίες εργαζόμενων, το συγκεκριμένο φροντιστήριο προέβη σε απόλυση τουλάχιστον πέντε εργαζομένων. Το Φροντιστήριο Βακάλης μείωσε καθολικά τους μισθούς των συναδέλφων κατά 10%. Μετά από παρεμβάσεις του Σ.Ε.Φ.Ι.Ε., υπήρξε δέσμευση για επανεξέταση του ζητήματος. Το Φροντιστήριο Μπαχαράκης πραγματοποίησε μειώσεις μισθών κατά 20%, αλλά και μείωσε αισθητά τις ώρες αρκετών συναδέλφων κατανέμοντάς τες άνισα. Συγχρόνως, απέλυσε αρκετούς εργαζόμενους, αφού ουσιαστικά δεν τους ανανέωσε τις συμβάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτηριστική περίπτωση εργοδοτικής αυθαιρεσίας αποτελεί η απόλυση του συναδέλφου εκπαιδευτικού επί 25ετίας Β. Τσιράκη, από το φροντιστήριο Ανατολικό στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο και εργαζόταν την τελευταία τριετία. Ο συνάδελφος, ο οποίος είχε αντιδράσει στις εξαγγελθείσες από τον εργοδότη του φροντιστηρίου μειώσεις ωρομισθίων, αφού προσελήφθη για 2 μόλις ώρες στην αρχή της χρονιάς (έναντι 17 που είχε πέρσι), βρέθηκε απολυμένος, καθώς ο εργοδότης αυθαίρετα προέβη σε καταγγελία της αρχικής αναγγελίας πρόσληψης ένα μήνα μετά τη σύναψή της.
Η Β΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης είναι στο πλευρό των συναδέλφων και στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τη δουλειά τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα. Καταγγέλλει την απόλυση του συναδέλφου, απαιτώντας την επαναπρόσληψή του με τις διδακτικές ώρες που είχε την προηγούμενη χρονιά.
Ο συλλογικός αγώνας για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων είναι αγώνας για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία και ζωή.
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας    

                                  Για το ΔΣ της Β΄ Ε. Λ. Μ. Ε.-Θ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                       ΑΖΟΥΔΗΣ  ΘΟΔΩΡΟΣ                                    ΤΟΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ