Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

30.10.15

ΟΛΜΕ: ψήφισμα ΓΣ προέδρων ΕΛΜΕ για το προσφυγικό



ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ (24/10/2015)

Τους τελευταίους μήνες  αρκετά νησιά του Αιγαίου Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, κ.α. αποτελούν το θέατρο μιας εκρηκτικής ανθρωπιστικής κρίσης, για την οποία ευθύνονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που αναδιανέμουν τις σφαίρες επιρροής. Εκατοντάδες πρόσφυγες πολέμου (κυρίως από τη Συρία) και μετανάστες φθάνουν καθημερινά με μεγάλο κίνδυνο της ζωής τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, ελπίζοντας να διασωθούν και να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι. Είναι άνθρωποι κατατρεγμένοι από τους πολέμους, τη φτώχεια, τις δικτατορίες και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με φράκτες, στρατόπεδα συγκέντρωσης και την καταστολή των κυβερνήσεων της ρατσιστικής Ε.Ε φρούριο. Καταδικάζουμε την απόφαση της ΕΕ να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες της Τουρκίας, κοντά στις εμπόλεμες ζώνες, χρηματοδοτώντας τον Ερντογάν με 3 δις ευρώ, όταν βομβαρδίζει Κούρδους μέσα στην Τουρκία, όταν στην Τουρκία η δολοφονική τρομοκρατία κόστισε τη ζωή σε εκατό αγωνιστές της ειρήνης και των συνδικάτων στην Άγκυρα.
Είναι φανερό ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί στο άμεσο μέλλον όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.
            Η πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε. για τα λεγόμενα “Hotspots” μας βρίσκει αντίθετους καθώς φαίνεται να επιστρέφουμε στις λογικές των κλειστών κέντρων – φυλακών τύπου Αμυγδαλέζας με φυλακισμένους πρόσφυγες για άγνωστο χρονικό διάστημα κάτω από άθλιες συνθήκες. Οδηγούμαστε στη χρήση των νησιών, ως χώρων αναμονής, διαλογής ανθρώπων, είτε για πιθανή μετεγκατάσταση είτε για επαναπροώθηση στην "ασφαλή" χώρα προέλευσης των μη προσφύγων. Φαίνεται να υπερισχύει ξανά η λογική της Ευρώπης – Φρούριο, που επιχείρησαν να επιβάλλουν οι συντηρητικές και ακροδεξιές πολιτικές αντιλήψεις στην Ε.Ε. το προηγούμενο διάστημα.

Για εμάς ο χαρακτήρας αυτών των κέντρων δεν μπορεί να είναι άλλος από ανοιχτά κέντρα υποδοχής, με χρηματοδότηση από το κράτος, με καταλύματα αξιοπρεπή και με προσωπικό που θα παρέχει την αναγκαία φροντίδα (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νομική και κοινωνική στήριξη) όσων παραμένουν σ’ αυτά και με τη  δυνατότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να συνεχίσουν το ταξίδι τους, στις χώρες επιθυμίας τους.
Ζητάμε επίσης την εξασφάλιση όρων και δρόμων ασφαλούς διέλευσης προσφύγων και μεταναστών μακριά από λογικές που επιχειρούν να μετατρέψουν την Ελλάδα στο χωροφύλακα της Ευρώπης για να σταματήσουμε να μετράμε υγρούς τάφους (άνοιγμα του φράκτη του Έβρου, νόμιμα δρομολόγια από Τουρκία κλπ).
Να σταματήσουν τώρα οι πόλεμοι.
Απευθυνόμαστε στους μαθητές μας, στα σωματεία και ομοσπονδίες για δράσεις ευαισθητοποίησης, διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης.
Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις για ανοιχτά σύνορα, για να πέσει ο φράκτης στον Έβρο.