Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

15.10.15

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης!



Οκτώβρης, Λιμάνι, Αποθήκη 8. Η διπλή αναβολή του φετινού φεστιβάλ δημιούργησε εξ ανάγκης νέα χρονικά, καιρικά και χωροθετικά δεδομένα στα οποία οφείλαμε να προσαρμοστούμε κάνοντας τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο πρόγραμμά του. Μόνο στη μορφή του όμως, αφού στην τριήμερη γιορτή των κινημάτων θα συναντήσουμε όλα όσα συνιστούσαν την ουσία κάθε φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, έστω και σε μικρότερες δόσεις.
Έτσι λοιπόν ο χώρος της Αποθήκης 8 θα φιλοξενήσει μια κεντρική συζήτηση-εκδήλωση και ένα παράλληλο εργαστήριο κάθε μέρα, που θα πλαισιώνονται πριν και μετά από τον παιδότοπο, θεατρικά δρώμενα, χορευτικές παραστάσεις, και, φυσικά, από τέσσερα μουσικά σχήματα που θα κλείνουν τη βραδιά. Παράλληλα, θα υπάρχουν εκθέσεις slideshow, εικαστικών έργων και φωτογραφίας από την Ομάδα Φωτογραφίας Στεκιού Μεταναστών και από μεμονωμένους καλλιτέχνες.
Παρασκευή 16/10
Το φεστιβάλ ξεκινά στις 18:00 με μια συζήτηση γύρω από το πώς θα οργανώσουμε τους αγώνες μας ώστε να σταματήσουμε τον πολυδιάστατο πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τη συζήτηση θα ανοίξουν ο Ozan Mirkan Balpetek, εκ μέρους του Migrant Solidarity Center από την Τουρκία, καθώς και μέλη του Παλαιστινιακού Συνδέσμου Β. Ελλάδος, του Δικτύου “Σπάρτακος”, της Ομάδας Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών και της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα στον παιδότοπο ο κουκλοθίασος Redicolo θα παρουσιάσει τον “Ρομπέν των Δασών”, ενώ λίγο αργότερα, στις 19:00, θα ξεκινήσει μια συνέλευση για την οργάνωση δράσεων ενάντια στο εθνολαϊκιστικό πανηγύρι των παρελάσεων. Στις 21:45 στη σκηνή θα δούμε παράσταση break dance από ομάδα χορού της πόλης και η βραδιά θα συνεχιστεί δυνατά με μουσική του δρόμου από τους Ζητιάνους, με τους Banksters να ροκενρολάρουν απεγνωσμένα, το Ντίνο Σαδίκη να μας ταξιδεύει από το ροκ στο ρεμπέτικο και πάλι πίσω, και, τέλος, τους Baildsa να βάζουν βαλκανικές ηλεκτρικές φωτιές στη σκηνή!
Σάββατο 17/10

Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ θα μιλήσουμε με τον Γιώργο Τσιάκαλο, ομότιμο καθηγητή του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, και τον Κώστα Παπαδάκη, συνήγορος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της χ.α., για τις πολλαπλές όψεις του φασιστικού φαινομένου και την οργάνωση του πολυμέτωπου αντιφασιστικού αγώνα (18:00). Στον παιδότοπο μικρά και μεγάλα παιδιά θα παίξουν με την ομάδα “Το χοροπηδηχτό ταμπούρλο” και στις 19:00 θα υπάρξει ενημέρωση για τον επικείμενο πλειστηριασμό του κτιρίου της ΒΙΟΜΕ και συζήτηση για την οργάνωση δράσεων εναντίον του. Στις δύο παραστάσεις της βραδιάς θα δούμε, μετά τις 21:00, την ομάδα χοροθεάτρου ollie ollie oxen free στο “λάλον ύδωρ”, εμπνευσμένο από την ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ, καθώς και τον ινδικό χορό Kathak απο την Ανθή Καμαριώτη με τη συνοδεία του Σάκη Λάιου στο ινδικό παραδοσιακό κρουστό tablas. Στη μουσική σκηνή οι Folk’n’Roll θα πιάσουν το βαλκανικό νήμα από εκεί που το άφησαν οι Baildsa το προηγούμενο βράδυ, και θα συνεχίσουν έπειτα οι Kazoo με salonikiotika balkanoska dubbadouba vibe, οι Koza Mostra με το δικό τους επιτυχημένο balkan-ska-rock-rebetiko μείγμα, και τη βραδιά θα κλείσουν πανηγυριώτικα οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC με νταούλια, γκάιντες και Τσιρτσιλιάγκους!
Κυριακή 18/10
"There Is No Alternative"? θα αναρωτηθούμε στην κεντρική εκδήλωση της τελευταίας μέρας του φεστιβάλ αναζητώντας δρόμους για να περάσουμε από τις κοινωνικές αντιστάσεις στη διατύπωση εναλλακτικών λύσεων, σε μια ανοιχτή συζήτηση-συνέλευση με τις κοινωνικές, κινηματικές και πολιτικές συλλογικότητες του Φεστιβάλ (18:00). Παράλληλα, στον παιδότοπο ο σύλλογος αποφοίτων του τμήματος θεάτρου του ΑΠΘ καλεί σε ένα θεατρικό παιχνίδι με τη Μαρία Γρίβα από τους Ubu Art Crew. Στις 19:00 το συνεργατικό βιβλιοπωλείο “Ακυβέρνητες Πολιτείες” διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου “Λαμόγια στο Χακί” του Διονύση Ελευθεράτου με ομιλητές τον συγγραφέα και τους Άρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφο (info-war.gr), Πάνο Δημητρούδη (εφημερίδα “Εποχή”), Χρήστο Αβραμίδη, δημοσιογράφο-πολιτικό επιστήμονα. Στις 21:00 και πάλι χορός, με το “Hypnosis”, ένα ντουέτο σύγχρονου χορού από την Ειρήνη Θανασούλη και τον Γιώργο Μπολμάτη και έπειτα χορούς από τη Γεωργία από το σύλλογο Γεωργιανών. Mουσικά η τελευταία βραδιά του φεστιβάλ θα ανοίξει με all about bass διάθεση από τους SKG Dub Alliance, ενώ θα ακολουθήσουν οι Τραγικός Είρωνας & ΝΤΑΛ.Ι που θα μας εξηγήσουν τι εστί Αγάπη και πώς είναι ένας περιπλανώμενος νους, ο Unknown Artist που θα ψάξει με ηλεκτρονικούς ήχους την άνοιξη σ' ένα δωμάτιο, και το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα κλείσουν οι Μαύρες Νότες με αυθεντικό χιπ-χοπ στις φλέβες.
Από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου λοιπόν συναντιόμαστε και πάλι όλοι μαζί στο πολύχρωμο φεστιβάλ των κινημάτων για να συζητήσουμε, να προβληματιστούμε, να οργανωθούμε, αλλά και να διασκεδάσουμε! Ραντεβού στο λιμάνι!
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης