Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

11.10.15

Καταγγελία Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια (ΣΕΦΙΕ) Θεσ/νίκης

Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, σε συνδυασμό με όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί το τελευταίο διάστημα, έχουν δώσει το δικαίωμα στην εργοδοσία των φροντιστηρίων να ξεπεράσει κάθε όριο ασυδοσίας. Οι συνθήκες εργασίας στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς, οδηγούν το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων να ζουν αρκετά κάτω ακόμη και από τα όρια της φτώχειας. Ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η εργοδοσία, κατόπιν οργανωμένου σχεδίου, αποφάσισε να μετακυλήσει ξανά την μείωση των κερδών της στις πλάτες των εργαζόμενων, προχωρώντας σε μειώσεις ωρομισθίων, ωρών αλλά και απολύσεων.
Πιο συγκεκριμένα, μετά από καταγγελίες συναδέλφων, το σωματείο μας έκανε παρεμβάσεις στα παρακάτω φροντιστήρια:
Φροντιστήριο Βακάλης: Το παραπάνω φροντιστήριο μείωσε καθολικά τους μισθούς των συναδέλφων κατά 10%. Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Σ.Ε.Φ.Ι.Ε., υπήρξε δέσμευση για επανεξέταση του ζητήματος μόλις οριστικοποιηθεί το θέμα με το Φ.Π.Α.
Φροντιστήριο Μπαχαράκης: Το εν λόγω φροντιστήριο, όχι μόνο πραγματοποίησε μειώσεις μισθών κατά 20%, αλλά και μείωσε αισθητά τις ώρες αρκετών συναδέλφων κατανέμοντάς τες άνισα. Συγχρόνως, απέλυσε αρκετούς εργαζόμενους -αφού ουσιαστικά δεν τους ανανέωσε τις συμβάσεις-.
Φροντιστήριο Ανατολικό: Το τελευταίο μείωσε αισθητά τις ώρες αρκετών συναδέλφων και, παράλληλα, προχώρησε σε άνιση κατανομή των ωρών. Τέλος, το συγκεκριμένο φροντιστήριο προέβη σε απόλυση τουλάχιστον πέντε εργαζομένων.
Ο ΣΕΦΙΕ είναι αποφασισμένος να μην το αφήσει να περάσει. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις με ταξικό προσανατολισμό και οργάνωση παντού.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι μόνο ο δρόμος του οργανωμένου και μαζικού αγώνα θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως η εργοδοσία κρατά κοινή και συνολική γραμμή τσακίσματος των εργασιακών μας δικαιωμάτων, έτσι και εμείς οφείλουμε συλλογικά και οργανωμένα να αντισταθούμε στις τακτικές τους. Με τον αγώνα μας, να μην τους αφήσουμε να περάσουν τα μέτρα τους. Άλλωστε, τις εποχές της μεγάλης κερδοφορίας τους ο εργαζόμενος δεν είδε καμία αύξηση απολαβών. Τώρα, όμως, τον καλούν να πληρώσει! Ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για νέους πιο μαζικούς αγώνες. Δε δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να λέει ότι ο σφαγιασμός των δικαιωμάτων μας έχει την έγκρισή μας. Δεν υπάρχει ούτε ο χώρος, ούτε ο χρόνος για απογοήτευση και μοιρολατρία.
Πρέπει λοιπόν :
  1. Να οργανωθούμε όλοι στο σωματείο
    2. Να δημιουργηθούν επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε φροντιστήριο
    3. Να παλέψουμε να μην περάσει η μείωση αποδοχών με οποιαδήποτε τρόπο είτε με μείωση ωρών, είτε με μείωση ωρομισθίου
    4. Να υπογράφουμε συμβάσεις στο πνεύμα της ΣΣΕ και όχι στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων με απαράδεκτους και παράνομους όρους
    5. Να παλέψουμε, προκειμένου συνάδελφοι που δεν μπαίνουν στα καλοκαιρινά τμήματα να επαναπροσληφθούν στην αρχή της νέας χρονιάς τουλάχιστον με τις περσινές τους αποδοχές
    6. Να καταργηθεί η μνημονιακή διάταξη του Φ.Π.Α. στο 23% στα δίδακτρα, ώστε να ελαφρυνθεί η λαϊκή οικογένεια.
    7. Να υπογραφεί ουσιαστική ΣΣΕ για τους εργαζόμενους του κλάδου που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των εργαζομένων.
                                                                                   Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Φ.Ι.Ε. Θ-Β.Ε.