Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

11.1.24

Α΄ ΕΛΜΕ-Θ: Κάλεσμα σε διαμαρτυρία στην Π.Δ.Ε. για το κλείσμο των Ειδικών Σχολείων της Πυλαίας την Παρασκευή 12/1 στις 14:00

 Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

Προξ. Κορομηλά 51. -ΤΚ: 54622

Email:  aelmethes@gmail.com

http://aelmethe.blogspot.com

Θεσσαλονίκη,    10 Ιανουαρίου 2024

Προς:   Σχολεία και Συναδέλφους Α΄ΕΛΜΕ

ΔΔΕ  Ανατολικής / ΔΔΕ  Δυτικής Θεσσαλονίκης

ΠΔΕ Κεντρ. Μακεδονίας

ΜΜΕ

                       

Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για την απόφαση διακοπής λειτουργίας σχολείων  Ε.Α.Ε. για παιδιά με αναπηρία στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

(Το ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ προκηρύσσει 1ωρη και 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας                                      την Παρασκευή  12/1 , 12:00 με 14:00)

           

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Μετά τη μεγαλειώδη μαχητική κινητοποίηση γονιών, εκπαιδευτικών ΕΒΠ και των εμπλεκόμενων ΕΛΜΕ  την Τρίτη 9/1 για να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με το κλείσιμο του 2Ου ΕΕΕΚ Πυλαίας και  – Χορτιάτη και του Ειδικού Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Αυτισμού και τη μεταφορά και διαμοιρασμό των μαθητών σε άλλα σχολεία, συνεχίζουμε με την ίδια ένταση την Παρασκευή  12/1 στις 14:00 μμ στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές με ειδικές ανάγκες δεν είναι σακιά να μεταφέρονται από σχολείο σε σχολείο. Αν μια φορά είναι αντιπαιδαγωγικό να αλλάζει σχολικό περιβάλλον μαθητής κοινού σχολείου στη μέση της σχολικής χρονιάς, για τους μαθητές των ειδικών σχολείων δεν είναι απλώς αντιπαιδαγωγικό, είναι αντιεπιστημονικό και  απαγορευτικό. Όχι μόνο δεν τηρείται πρωτόκολλο ομαλής μετάβασης των μαθητών που προϋποθέτει ανάλυση και επεξεργασία των γνωματεύσεων ΚΕΔΑΣΥ και ιατρικών ιστορικών, αλλά ούτε ενημέρωση από γονείς για τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών και δημιουργία κατάλληλου χώρου και εξοπλισμού για να δεχτούν τα παιδιά.

Η λύση που διαμοιρασμού που  προκρίνεται από την Περιφέρεια είναι μόνιμη «μη λύση».

Τα σχολεία που προτείνεται να μεταφερθούν οι μαθητές είναι ήδη υπερφορτωμένα, χωρίς υποδομές, χώρους και επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό. Στην πραγματικότητα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υπάρχουσες ανάγκες, πόσο μάλλον να υποδεχθούν άλλα 10 ή 6 παιδιά. Συγκεκριμένα, στο ΕΕΕΕΚ Αγ. Αθανασίου έχουν χωριστεί οι αίθουσες με γυψοσανίδες και πόρτες για να χωρέσουν  τα παιδιά που ήδη φοιτούν στο σχολείο και δεν υπάρχει περιθώριο  για περαιτέρω διευθέτηση χώρου και ο συνωστισμός μπορεί να προκαλέσει  προβλήματα κρίσεων και επιθετικής συμπεριφοράς στους ήδη φοιτούντες μαθητές αλλά και σ' αυτούς που θα έρθουν. 

Ερωτήματα προκύπτουν και για το τι θα γίνει με το προσωπικό όλων των κατηγοριών  μόνιμους και αναπληρωτές των τριών σχολείων που κλείνουν. Θα διαμοιρασθούν κι αυτοί στα σχολεία; Με βάση ποια επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια;

Απαιτούμε άμεση και οριστική λύση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για ασφαλή και κατάλληλα σχολικά κτίρια.

·                     Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, καθώς και όσων σχολείων είναι σήμερα αναγκαία στη Θεσσαλονίκη.

§     Σε καμία περίπτωση να μη διαμοιραστούν τα παιδιά σε διάφορα σχολεία της πόλης, να μην ταλαιπωρηθούν οι γονείς, να μην αλλάξουν σχολείο οι εκπαιδευτικοί και το ΕΕΒ/ΕΕΠ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολείου, με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας να εξασφαλιστεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος για τη φοίτηση των μαθητών.

Να είμαστε όλοι εκεί!

Να δώσουμε φωνή στους μαθητές μας και στους συναδέλφους μας!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Α΄ ΕΛΜΕ