Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

11.1.24

Α΄ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: ψήφισμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της εταιρείας TaskUs

Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

Προξ. Κορομηλά 51. -ΤΚ: 54622

Email:  aelmethes@gmail.com

http://aelmethe.blogspot.com

Θεσσαλονίκη,    8 Ιανουαρίου 2024

Προς:   Σχολεία και Συναδέλφους Α΄ΕΛΜΕ

ΜΜΕ

                       

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ TaskUs

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

Καταγγέλλουμε τις εκδικητικές απολύσεις 9 εργαζομένων στην αμερικανική πολυεθνική εταιρεία TaskUs στη Θεσσαλονίκη. Η TaskUs, ο «κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών, εισηγμένος στο Nasdaq με τζίρο πέριξ του $1δισ. Και καθαρά κέρδη $40 εκατομμύρια το χρόνο» αποφάσισε να απολύσει, δύο μέρες πριν από τη λήξη του χρόνου, 9 εργαζόμενους που τους προηγούμενους μήνες διεκδίκησαν αύξηση μισθού και ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς. Με πρόσχημα τη λήξη του project στο τέλος του έτους, αντί η εταιρεία να μεταφέρει τους εργαζόμενους σε άλλο project - όπως έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει σε πλήθος άλλων περιπτώσεων -  προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται, επέλεξε στοχευμένα και εκδικητικά να τους απολύσει.

            Πίσω από το σλόγκαν της εταιρίας "Best place to work, put people first, ridiculously good" που θέλει να προβάλλει μια εικονική πραγματικότητα ενός δήθεν πρωτοποριακού εργασιακού περιβάλλοντος, κρύβεται η στυγνή εργοδοτική τρομοκρατία. Τα  κέρδη της εταιρείας,  βγήκαν από την δουλειά των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων της, με εντατικοποίηση, συνεχή "improvement plans", ένα ασταμάτητο κυνηγητό άπιαστων στόχων που αναθεωρούνται συστηματικά προς τα πάνω, μια σταθερή ανησυχία μήπως αξιολογηθεί κανείς αρνητικά, με εργασιακή ανασφάλεια.

 

Όλο το προηγούμενο διάστημα εργαζόμενοι στην Task-US οργανώθηκαν, συζήτησαν τα προβλήματα τους και συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους, η εταιρία δεν είχε να απαντήσει τίποτε άλλο πέρα από μισόλογα και δικαιολογίες. Η μόνη απάντησή της ήταν η εργοδοτική τρομοκρατία, το κυνήγι των εργαζομένων που οργανώνονται και η μεθόδευση των απολύσεων.

Ήδη από την Άνοιξη του 2023, μετά τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, υπήρξε η πρώτη εκδικητική απόλυση εργαζόμενης, έπειτα από τη συμμετοχή της στις απεργίες του Μάρτη και της Πρωτομαγιάς. Για όλο το διάστημα που ακολούθησε, οι πιέσεις και οι αυθαιρεσίες ενάντια στους εργαζόμενους αυξάνονταν. Ώσπου να έρθουν τώρα οι νέες, στοχευμένες, εκδικητικές απολύσεις ενάντια στο τμήμα εκείνο που πρωτοστάτησε στις διεκδικήσεις.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της 3ωρης στάσης εργασίας που κήρυξε το κλαδικό συνδικάτο Σ.Ε.ΤΗ.Π. την Παρασκευή 22/12/2023, η εργοδοσία της TaskUs προσπάθησε σπασμωδικά να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, κλειδώνοντας την κεντρική έξοδο του κτιρίου και απαγορεύοντας σε όσους σχολούσαν να βγουν στο προαύλιο και να έρθουν σε επαφή με το σωματείο!

Οι πρακτικές της εταιρείας δεν αποτελούν εξαίρεση. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν φροντίσει για την διασφάλιση της κερδοφορίας τέτοιων «σπουδαίων επενδύσεων», διαμορφώνοντας το αντεργατικό πλαίσιο έτσι ώστε να βρουν πολυάριθμο, σχετικά φθηνό και καλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, με καταστολή κάθε φωνής που αντιστέκεται, προσφέροντάς τους μάλιστα φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις. Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση και η εργοδοσία συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους (όπως οι νόμοι Χατζηδάκη και Γεωργιάδη), για να βγάλουν στην παρανομία τα σωματεία και τη συνδικαλιστική δράση.

 Η εργοδοτική τρομοκρατία, η πολιτική της βαρβαρότητας και της διάλυσης των δικαιωμάτων στους χώρους δουλειάς δεν πρέπει να περάσει. Οι εργαζόμενοι με μαζικούς αγώνες, μέσα από την οργάνωση στα σωματεία τους, μπορούν να βάλουν φραγμό σε αυτή την πολιτική, μπορούν να διεκδικήσουν και να κατοχυρώσουν δικαιώματα. Αυτό η εργοδοσία το ξέρει και το φοβάται. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργαζομένων. Στεκόμαστε στο πλευρό των απολυμένων και απαιτούμε:

· ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ TaskUs

· Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν το κόστος ζωής

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Α΄ΕΛΜΕ