Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

11.1.24

Γ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Κλείνουν 3 εδικά σχολεία! Όχι στην υποβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης!

Γ΄ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ                                                                                                              Θεσσαλονίκη 10/1/2024

Πρ. Κορομηλά 51 τηλ. 6978300483                                 

e-mail: gelmeth3@gmail.com

http://3elmethess.blogspot.gr/

fb  : Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

 

ΚΛΕΙΝΟΥΝ 3 ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 11/1, 12μ., ΚΑΜΑΡΑ

ΝΕΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/1 ΣΤΙΣ 2μμ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9/1 μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και γονέων ενάντια στο κλείσιμο 3 σχολείων που συστεγάζονται, του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, του Ειδικού Δημοτικού   Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό. Ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη αποφάσισε στη μέση της χρονιάς  να διακόψει τη λειτουργία  των τριών σχολείων, ενώ η Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης και οι Διευθύνσεις εκπαίδευσης προωθούν  το διαμοιρασμό των μαθητών σε σχολεία όλου του Νομού Θεσσαλονίκης, αντί να δώσουν άμεση λύση με την εύρεση του κατάλληλου χώρου για τους μαθητές. Μια πρωτοφανής και αδιανόητη απόφαση που αποτελεί έλλειψη σεβασμού προς τους μαθητές, τις οικογένειές τους, αλλά και το προσωπικό που υπηρετεί με συνέπεια και υπευθυνότητα όλα αυτά τα χρόνια (από το 2008) στα συγκεκριμένα σχολεία.

Ζητήθηκε από τους Διευθυντές των υπόλοιπων σχολικών μονάδων (ΕΕΕΕΚ Αγίου Αθανασίου, 1Ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, ΕΕΕΕΚ Θέρμης, ΕΕΕΕΚ Ελευθερίου Κορδελιού, ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά) να απορροφήσουν  τα παιδιά των Ειδικών Σχολείων που θα κλείσουν. Επιδιώκουν διαμορφώνοντας όρους τετελεσμένων να συναινέσουν οι εκπαιδευτικοί, το ΕΕΠ, το ΕΒΠ και οι γονείς στις απαράδεκτες λύσεις τους. Σε αναστάτωση  βρίσκονται όχι μόνο οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των 3 σχολείων, αλλά όλων των ειδικών σχολείων οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με πλήθος προβλημάτων, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν, αν προχωρήσει το σχέδιό τους για κλείσιμο των σχολείων.Καθώς  ειδικά  σχολεία της πόλης, όπως το ΕΕΕΕΚ Ελευθερίου Κορδελιού και το ΕΕΕΕΚ Παύλου  Μελά, είναι υπερπληθή και έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια απορρόφησης επί πλέον μαθητών, ενώ το ΕΕΕΕΚ Ελευθερίου Κορδελιού δεν διαθέτει ούτε ράμπα για μαθητές σε αμαξίδια και έχει κριθεί ακατάλληλο με εισαγγελική εντολή εδώ και χρόνια.

Το κτίριο που συστεγάζονται τα 3 σχολεία  έχει  χαρακτηριστεί  ακατάλληλο και το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι  γνωστό εδώ και  χρόνια και ενημερωμένοι είναι οι Δ/νσεις  Β/θμιας Εκπ/σης,  Περιφέρειας, ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη και το Υπουργείο Παιδείας. Αντί να  ξεκινήσει η κατασκευή νέου σύγχρονου σχολείου με βάση τις πραγματικές παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, αποφάσισαν να κλείσουν το σχολείο στα πλαίσια της πολιτικής των περικοπών, αδιαφορώντας  επιδεικτικά για παιδιά που χρήζουν ειδικής φροντίδας και εκπαίδευσης και επιφέροντας σοβαρά προβλήματα στις οικογένειές τους, ενώ όλα τα ειδικά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα καθώς δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες ασφάλειας.

Καλούμε τους διευθυντές και τους συλλόγους εκπαιδευτικών  να μην συναινέσουν στο σχέδιό τους για περαιτέρω  υποβάθμιση της εκπαίδευσης στα ειδικά σχολεία. Με αποφάσεις τους να ενημερώσουν τους γονείς και να συνεχίζουν να υπερασπίζονται  την εκπαίδευση των μαθητών τους μη συναινώντας στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους.

·         Διεκδικούμε οριστική λύση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για ασφαλή και κατάλληλα σχολικά κτίρια.

·          Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για τις ανάγκες των σχολείων που θέλουν να κλείσουν, καθώς και όσων σχολείων ΕΑΕ είναι σήμερα αναγκαία στη Θεσσαλονίκη.

·         Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολείου, με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας να εξασφαλιστεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος για τη φοίτηση των μαθητών, ώστε σε καμία περίπτωση να μη  διαμοιραστούν τα παιδιά σε διάφορα σχολεία του Νομού (όπως έχει σχεδιαστεί), να μην αλλάξουν σχολείο οι εκπαιδευτικοί και το ΕΕΠ-ΕΒΠ των σχολείων αυτών.

·         Για να μην υπάρξουν παρόμοιες καταστάσεις με κλείσιμο ειδικών σχολείων, όσων είναι επιβαρυμένες οι κτιριακές υποδομές τους και όσων έχουν κριθεί ακατάλληλα, διεκδικούμε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των συλλόγων διδασκόντων, των γονιών, των ΕΛΜΕ και του ΣΕΕΠΕΑ για ουσιαστικές λύσεις στις κτιριακές υποδομές και ανέγερση νέων σχολείων.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του κλάδου την Πέμπτη 11/1 στις 12μ. στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Καμάρα και την Παρασκευή 12/1 στις 2μμ να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Με άμεση σύσκεψη  συντονισμού των ΣΕΕΠΕΑ, τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ,  με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων  να συνεχιστούν οι δράσεις, να οργανωθεί νέα μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.  

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ Γ΄ΕΛΜΕ-Θ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΑ ΛΑΘΗΡΑ                ΕΥΔΟΞΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ