Πανελλαδική μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια του λαού, Σαβ. 22/1, 12μ, άγαλμα Βενιζέλου

17.1.24

Ε΄ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Πρόσκληση συνάντησης συντονισμού για τα ειδικά σχολεία Παρασκευή 19/1, στις 6μμ, στην ΕΔΟΘ

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης                                  Θεσσαλονίκη 16/1/2023

προξένου Κορομηλά 51

e.elme.thess@gmail.com

Πρόσκληση συνάντησης συντονισμού για τα ειδικά σχολεία Παρασκευή 19/1, στις 6μμ, στην ΕΔΟΘ

Για συνέχιση του αγώνα για να μην κλείσει κανένα σχολείο στην ειδική αγωγή και για

να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των ειδικών σχολείων και των σωματείων μας

 

Οι εκπαιδευτικοί, το ΕΕΠ, το ΕΒΠ των ειδικών σχολείων με τα σωματεία τους, καθώς και γονείς, το προηγούμενο διάστημα με μαζικές κινητοποιήσεις  απαίτησαν να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα για τα σχολεία ειδικής αγωγής και του προσωπικού τους, να πάρουν πίσω την απαράδεκτη απόφασή τους να κλείσουν τρία ειδικά σχολεία και να δώσουν τώρα ασφαλή και κατάλληλη λύση για τη λειτουργία τους.  

Οι υπεύθυνοι, στις συναντήσεις που έγιναν, για τα οξυμένα προβλήματα των ειδικών σχολείων σχετικά με τις ακατάλληλες κτηριακές υποδομές και για άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν έδωσαν λύσεις, ούτε ουσιαστικές δεσμεύσεις ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε λύσεις των προβλημάτων των σχολείων.

Πιο συγκεκριμένα

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13/1 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ο Διευθυντής επανέλαβε γνωστές υποσχέσεις ότι κάνει ό,τι μπορεί για να ενοικιαστούν κατάλληλα κτήρια μετά από δημοπρασίες! Ανέλυσε τις δυσκολίες, ενώ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας δεν θα κλείσει, όπως και τα άλλα δύο σχολεία. Αρνήθηκε να καταθέσουν όλα τα σωματεία τα αιτήματα και τις προτάσεις  τους για τα έντονα προβλήματα στην ειδική αγωγή τα οποία, αντί να μειώνονται, αυξάνονται κατακόρυφα. Αποχώρησε χωρίς να πάρει θέση στα αιτήματα όσων σωματείων κατάφεραν να μιλήσουν. Ανακοίνωσε ότι έχει διαδικτυακή συνάντηση με δημάρχους και περιφερειακές αρχές τη Δευτέρα 15/1.

Στη συνάντηση με τον ίδιο στην Περιφέρεια την Δευτέρα 15/1, μετά την τηλεσύσκεψη που είχε με δημάρχους, καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν προκύπτει από την ενημέρωσή του. Αρνήθηκε να συναντηθεί με όλους τους εκπροσώπους όλων των σωματείων και των συλλόγων γονέων, προφανώς όχι μόνο για να μην αποκαλυφτεί ότι η συνάντηση με τους Δημάρχους δεν έφερε λύσεις, αλλά και να αποφύγει την κατακραυγή ότι σκόπιμα καλλιεργεί προσδοκίες με υποσχέσεις για χιλιοειπωμένες προσωρινές λύσεις. Αποδέχτηκε συνάντηση με τρεις μόνο εκπροσώπους και όπως ενημερωθήκαμε, για  κανένα από τα αιτήματα που κατατέθηκαν δεν υπήρξε ουσιαστική δέσμευση, ούτε για προσωρινές λύσεις για να μην κλείσει κανένα σχολείο, ούτε για μόνιμες λύσεις για ανέγερση νέων κτηρίων για τα ειδικά σχολεία. Ενημερωθήκαμε ότι για τις προτάσεις για μετεγκατάσταση των σχολείων που θα κλείσουν σε άλλους χώρους, ο περιφερειακός διαπίστωσε πιο θετικό κλίμα από τη Δήμαρχο Καλαμαριάς, χωρίς δέσμευση αν αποδέχτηκε την πρόταση που προτείνεται να αποδεχτεί ειδικό σχολείο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η δημοτική αρχή της Πυλαίας που της προτάθηκε να αποδεχτεί μετεγκατάσταση του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, δεν συμμετείχε με το δήμαρχο, αλλά με αντιδήμαρχο και δεν υπήρξε καμία δέσμευση.  Ο κ. Κόπτσης αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι αποδέχεται τις αποφάσεις Διευθυντών και συλλόγων των σχολείων που καθορίστηκαν από την περιφερειακή διεύθυνση να πάρουν τους μαθητές των σχολείων που κλείνουν,  λόγω οξυμένων κτηριακών προβλημάτων και άλλων προβλημάτων τους, ότι δεν μπορούν να δεχθούν επιπλέον μαθητές, ούτε δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία περίπτωση και μετά το χρονικό όριο που τέθηκε από το Δήμαρχο Πυλαίας, στη μετακίνηση των μαθητών των σχολείων. Η απαντήσεις του κ. Κόπτση χαρακτηρίστηκαν από συνάδελφο μετά την ενημέρωση από τους τρεις που παραβρέθηκαν στη συνάντηση «μια τρύπα στο νερό!» Κι αυτή είναι η πραγματικότητα!

Ο αγώνας για να μην κλείσουν τα σχολεία ειδικής αγωγής και για τα οξυμένα προβλήματα σχολείων και εργαζομένων, μπαίνει σε μια κρίσιμη καμπή. Οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις έφεραν με έντονο τρόπο στην επικαιρότητα τα οξυμένα κτηριακά προβλήματα των σχολείων ειδικής αγωγής και τα προβλήματα που χρονίζουν, και αυτό είναι αποτέλεσμα των αγώνων. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να πάρει χαρακτηριστικά κλιμάκωσης και καλύτερου συντονισμού όλων των εκπαιδευτικών φορέων που απαιτούν να γίνουν αποδεκτές οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των σωματείων και των γονιών. Να αναγκαστεί η δημοτική αρχή που ανέστειλε προσωρινά για μικρό διάστημα τις αποφάσεις της για το κλείσιμο των σχολείων, να εγκαταλείψει λογικές τετελεσμένων και να αποδεχτεί ουσιαστικές λύσεις στα κτηριακά προβλήματα. Η Περιφέρεια να σταματήσει να επαναλαμβάνει χιλιοειπωμένες υποσχέσεις αναζήτησης αιθουσών και νέων κτηρίων μέσω ΣΔΙΤ, να δώσει ξεκάθαρες λύσεις και να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει διαμοιρασμός των παιδιών γιατί εάν μετακινήσουν τους μαθητές και κλείσουν τα σχολεία, δεν πρόκειται ποτέ να ξανανοίξουν.

Όσο αφορά  τα ειδικά  σχολεία της Ε ΕΛΜΕ, το ΕΕΕΕΚ Ελευθερίου Κορδελιού και το ΕΕΕΕΚ Παύλου  Μελά αντιμετωπίζουν ήδη οξυμένα προβλήματα.

Η απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού που δεν διαθέτει ούτε ράμπα για μαθητές σε αμαξίδια και καλείται να αντιμετωπίσει σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες την εκπαίδευση μαθητών με ειδικά προβλήματα, είναι γνωστή σε ΥΠΑΙΘΑ, Δημοτική Αρχή Κορδελιού – Ευόσμου, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφέρειας, Περιφερειακή Αρχή Κεντρικής Μακεδονίας. Οι υπεύθυνες αρχές για τη λειτουργία του σχολείου, παρόλο που υπήρξαν και εισαγγελικές παρεμβάσεις για την ακαταλληλότητα του κτηρίου, δεν τήρησαν ποτέ τις υποσχέσεις τους για προσωρινή λύση με μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλες ενοικιαζόμενες αίθουσες, καθώς και μόνιμης λύσης με τη δημιουργία νέου κτηρίου.

Συνθήκες έντονων προβλημάτων έχουν δημιουργηθεί και επικρατούν και στο ΕΕΕΕΚ – Π. Μελά λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων των εκπαιδευτικών, του ΕΕΠ και του ΕΒΠ που δεν επαρκεί αριθμητικά να καλύψουν τη φροντίδα του μεγάλου αριθμού μαθητών που φοιτούν στο σχολείο, καθώς και να αντιμετωπίσουν αυξημένα περιστατικά με τα οποία καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι.

Προτείνουμε σε όλα τα σωματεία, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, ΣΕΕΠΕΑ και τους συλλόγους γονέων όλοι μαζί να συνεχίσουμε τον αγώνα:

Διεκδικούμε απαιτούμε

·         Να μην κλείσει κανένα ειδικό σχολείο.

·         Να εξασφαλιστεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος για τους μαθητές των τριών σχολείων.

·         Κανείς από τους εκπαιδευτικούς, το ΕΕΠ και το ΕΒΠ να μην μετακινηθεί σε άλλο σχολείο.

·         Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων για τα σχολεία που θέλουν να κλείσουν.

·         Για να μην προχωρήσουν σε κλείσιμο ειδικών σχολείων με ακατάλληλες κτηριακές υποδομές, να δοθούν τώρα ουσιαστικές λύσεις με μετεγκατάσταση τους σε νέα ασφαλή και κατάλληλα κτήρια και να προχωρήσουν στην ανέγερση νέων σχολείων.

·         Ως ΕΛΜΕ, απαιτούμε άμεση ανέγερση νέου σχολείου που θα στεγάσει το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού και άμεση λύση προσωρινής λειτουργίας σε κτίριο που θα τηρεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

·         Να αυξηθούν τώρα οι οργανικές θέσεις στα ειδικά σχολεία με βάση τις ανάγκες των σχολείων. Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους για τη λειτουργία των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων.

·         Να καταργηθεί ο απαράδεκτος αλγόριθμος που για τον υπολογισμό των οργανικών θέσεων στα Τμήματα Ένταξης. Να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες της ειδικής αγωγής.

·         Να εγκριθούν και να  λειτουργήσουν από του χρόνου οι δεκάδες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα σχολεία για την ίδρυση νέων Τμημάτων ένταξης. Καμία περικοπή στην παράλληλη στήριξη.

Κλιμάκωση του αγώνα για τα ειδικά σχολεία και συντονισμός των σωματείων μας, συλλόγων γονέων και συλλόγων ειδικών σχολείων

1. Δεν θα αποδεχθούμε όρους τετελεσμένων που επιδιώκουν για να προχωρήσει το σχέδιό τους για κλείσιμο των σχολείων, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα αυξηθούν σε όλα τα σχολεία με τη μετακίνηση παιδιών στα άλλα σχολεία. 

2. Οι διευθυντές και οι σύλλογοι εκπαιδευτικών να μην συναινέσουν στο σχέδιό τους για περαιτέρω  υποβάθμιση της εκπαίδευσης στα ειδικά σχολεία, να μην υποχωρήσουν σε πιέσεις και να παραμείνουν στις αποφάσεις τους ότι τα σχολεία τους δεν μπορούν να αποδεχτούν να φοιτήσουν άλλοι μαθητές.  

3. Οι αγώνες για άμεσες λύσεις με βάση τα αιτήματα  των σωματείων πρέπει τώρα να περάσουν στην αναγκαία κλιμάκωση με μαζικούς  όρους.

- Πέμπτη 18/1: Μαζική συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στις 12μ. στην Καμάρα μαζί με τα σωματεία μας, τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και τα ειδικά σχολεία με τα πανό τους.

- Τρίτη 23/1: Προτείνουμε μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (ΥΜΑΘ) στις 2μμ με στάσεις εργασίας (μονόωρες, δίωρες, τρίωρες). Το ΥΜΑΘ που εκπροσωπεί την κυβέρνηση να πάρει θέση για τις διεκδικήσεις μας, χωρίς έγκριση από την κυβέρνηση καμία ουσιαστική λύση δεν πρόκειται να δοθεί.

- Παρασκευή 19/1: Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που οργανώνεται από ΣΕΕΠΕΑ στις 2.30μμ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

- Τις επόμενες ημέρες οργανώνουμε με αποφάσεις των σωματείων μας παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Δημοτικές Αρχές που στις περιοχές τους λειτουργούν ειδικά σχολεία σε ακατάλληλες κτηριακές υποδομές.

Παρασκευή 19/1 οργανώνουμε συνάντηση – σύσκεψη στην ΕΔΟΘ στις 6μμ των ΕΛΜΕ, ΣΕΕΠΕΑ, ΣΕΠΕ, των γονιών και των συλλόγων των ειδικών σχολείων που καλούνται να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους που θα οριστούν από τους συλλόγους. Ο συντονισμός των σωματείων μας, ΕΛΜΕ, ΣΕΕΠΕΑ, ΣΕΠΕ, των γονιών, καθώς και των συλλόγων των σχολείων, να πάρει ουσιαστικά χαρακτηριστικά.

Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ